Vaš imuni sistem biti će jak uz zdravu prehranu, vježbu i dobar san

Ako želite biti zdravi u ovo doba kada je zdravlje postao luksuz, probajte paziti da vaš imuni sistem bude što jači. Tri su područja na koja morate paziti kako biste imuni sistem sačuvali jakim za borbu sa bolestima: prehrana, tjelovježba i san.

  • Prehrana 

Voće i povrće sadrže tisuće aktivnih spojeva koji pomažu u održavanju imunološke snage i vaš imuni sistem će biti spreman ako se zdravo hranite. Prehrana bogata voćem i povrćem, a siromašna jednostavnim ugljikohidratima, također može pomoći zadržati osjetljivost na inzulin i promicati metaboličko zdravlje. Ono što jača vaš imuni sistem su namirnice poput ovih:

  • lisnato povrće sadrži željezo, folat i vitamin C
  • mrkva i slatki krumpir bogati su vitaminom A
  • paprike i citrusi su vrlo bogati vitaminom C
  • orašasti plodovi, leća i sjemenke (kao i meso i kamenice) dobar su izvor cinka, koji pomaže u održavanju imunološke funkcije

  • Vježba

Jedna mala studija pokazala je da starije odrasle osobe koje intenzivno vježbaju imaju imunološki sustav sličan onima mnogo mlađih odraslih osoba. Stoga nemojte preskakati barem neki oblik vježbe kako biste imuni sistem i sa vježbom doveli na viši nivo.

  • Spavanje

Ovo bi moglo biti teško za mnoge od nas trenutno. Stres i poremećene rutine mogu otežati opuštanje noću. Novi podaci pokazuju da su nepravilni obrasci spavanja povezani s povećanim rizikom od metaboličkih poremećaja i pretilosti. I zapamtite, dobro odmorno tijelo podržava dobro odmoran imunološki sustav.

Ništa od navedenog nije čarobni štapić za vaš imuni sistem – ne možete izaći u jednu brzu šetnju i vratiti se potpuno otporni na sve zarazne bolesti. Umjesto toga, ovo su navike koje možete ugraditi u svoju rutinu i koje vam mogu pomoći da s vremenom ostanete zdraviji. Ovo je očito vrijeme poremećaja za sve nas, ali potičem vas da iskoristite ovo vrijeme i pridodate nešto kako bi imuni sistem jačali i tako ćete imati prednost kada se stvari vrate u normalu.