Vrste muških satova

Satovi su od toga da jednostavno pokazuju vrijeme prešli u pravi modni dodatak. Danas je neobično da jedan dotjeran muškarac ne kombinira svoju odjeću sa elegantnim satom. Ali nisu svi muški satovi isti. Ako se ubrzo spremaš kupiti jedan kvalitetan sat, u ovom kratkom vodiču možeš saznati sve o različitim vrstama muških satova i tome kada odabrati koju.

S obzirom na to kako prikazuju vrijeme, kod muških satova možemo napraviti podjelu na analogne i digitalne. Analogni satovi pokazuju vrijeme na standardni način – kazaljkama. Ovdje se mogu naći muški satovi koji imaju napisane brojeve, crtice ili rimske brojeve, a nekada nemaju nikakve oznake. Ovaj tip satova savršen je za formalne izlaske, večere ili poslovne sastanke. 

S druge strane imamo digitalne muške satove koji vrijeme pokazuju na digitalnom zaslonu. LCD ili LED ekran daje prikaz brojeva. Digitalne satove se smatra neformalnijima od analognih, te su oni savršeni za neformalan izlazak, odlazak na kavu, u teretanu i slično. Također ih se može nositi i na posao, ali samo ukoliko nemate potrebu izgledati jako profesionalno. Osim ta dva tipa, postoje i analogno digitalni muški satovi koji kombiniraju oba načina prikaza vremena. 

Osim podjele s obzirom na prikaz, postoji i podjela s obzirom na napajanje. Tako postoje satovi na baterije, kvarcni satovi i satovi na navijanje. Za satove na navijanje se može reći da su najuglađeniji, iako ih danas rijetko tko nosi. Takvi satovi su iznimno precizni i imaju kompleksne mehanizme, stoga im ni cijena nije pristupačna. Satovi koji zahtijevaju baterije su najčešće digitalni. Kvarcni satovi analogni su te ih se napaja pomoću kvarcnih kristala koji vibriraju i naelektrizirani su. 

Stoga što se tiče odabira, muški satovi dolaze u mnogo varijanti. Neki su jednostavni, neki kompleksni, neki manji neki veći, ali ono što je sigurno jest da svaki muškarac može naći neki muški sat koji savršeno pristaje njegovom stilu i ispunjava njegove potrebe.