Ni kavni aparati nisu svugdje po svijetu isti

Na našem proputovanju kroz Tajland, proveli smo puno vremena u Phuketu – zabavljajući se uz naš privatni bazen, pijući koktele i čitajući knjige. Uz uslugu posluge u sobi imali smo upravo sve što smo mogli poželjeti u svojoj vili. Jedino mi kavni aparati nisu bili jasni – mada sam željela sama napraviti koju kavu, na kraju nisam uspjela.

Svetište slonova na Phuketu bilo je iskustvo otvaranja očiju i jedna od mojih najdražih aktivnosti na putovanju. Uzeli smo taksi do turističkog vodiča gdje su nas tada ukrcali u kamione i odveli do udaljene džungle.

Prije nego što odemo pogledati slonove izbliza, prikazuju edukativni video s detaljima kako kupuju slonove iz zatočeništva kako bi ih odveli do svetišta, a prije dolaska u svetište pogledali smo loše životne uvjete u kojima neki prebivaju. 

Svetište na Phuketu i dalje je relativno novo – u godinu i pol dana od otvaranja spasili su 10 slonova iz zatočeništva i loših životnih i radnih uvjeta u turizmu i industriji sječe drva, jer misle da su prisiljeni da nose preveliku težinu na leđima, uključujući drveće i često natjerani da se ponašaju kao u cirkusu, a zatim trpe tjelesne bolove ako ne slijede naredbe mahout (čuvara slonova). U dvorani gdje su puštali filmove također su bili kavni aparati, ali ni te nisam uspjela shvatiti kako rade.

Uputili smo se oko imanja od 30 hektara i upoznali sa slonovima. Hranili smo slonove bananama i drugim voćem iz ruku. Njihova velika tijela sastoje se od više od 40 000 mišića što im daje potpunu kontrolu nad najmanjim pokretima. Ostala sam u strahu od nježnih divova. Vani u jednom od stajališta na turi bili su kavni aparati u kutu prostorije i tu sam napokon popila kavu.

Iako je naše dosadašnje putovanje bilo idilično, moram reći da komarci na Tajlandu nisu šala, ne pomaže to što sam ja magnet za njih. Na kraju putovanja bili smo puni uboda.  Srećom, većina je mjesta pripremljena i opskrbljena sprejom protiv napasnika. Na svakoj lokaciji nisu kavni aparati, ali ima dovoljno spreja protiv komaraca – ne smiješ se žaliti.