Najčešće komplikacije koje plastična kirurgija nosi sa sobom

Danas je plastična kirurgija u znatnom porastu i mnogi se podvrgavaju raznim zahvatima, ali moramo biti svjesni činjenice da i tu ima dosta rizika koje preuzimate na sebe.

  1. Hematom – džep krvi koji podsjeća na veliku bolnu modricu. Javlja se u 1% postupaka povećanja grudi. To je ujedno i najčešća komplikacija nakon liftinga lica, koja se javlja u prosjeku kod 1% pacijenata. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Hematom je rizik u gotovo svim operacijama, tako da ni plastična kirurgija nije izuzetak. Liječenje ponekad uključuje dodatne operacije isušivanja krvi ako je prikupljanje krvi veliko ili brzo raste. To može zahtijevati drugi postupak u operacijskoj sali i ponekad dodatni anestetik.
  2. Serom – stanje koje se javlja kada se serum ili sterilna tjelesna tekućina udruže ispod površine kože, što rezultira oteklinama, a ponekad i bolovima. To se može dogoditi nakon bilo koje operacije, a to je najčešća komplikacija nakon uvlačenja trbuha, koja se javlja u 15% do 30% pacijenata.
  3. Gubitak krvi – kao i kod svake druge operacije, plastična kirurgija također podrazumijeva gubitak krvi. Međutim, nekontrolirani gubitak krvi može dovesti do pada krvnog tlaka s potencijalno smrtonosnim ishodima.
  4. Infekcija – iako postoperativna skrb uključuje korake za smanjenje rizika od infekcije, i dalje je jedna od najčešćih komplikacija kad je plastična kirurgija u pitanju.
  5. Oštećenje živaca – potencijal oštećenja živaca prisutan je u mnogim različitim vrstama kirurških zahvata. Utrnulost i trnci česti su i kad je plastična kirurgija u pitanju i mogu biti znakovi oštećenja živaca. Najčešće su oštećenja živaca privremena, ali u nekim slučajevima mogu biti i trajna.
  6. Duboka venska tromboza i plućna embolija – tromboza je stanje je u kojem se krvni ugrušci stvaraju u dubokim venama, obično u nozi. Kad se ti ugrušci odlome i putuju u pluća, to je poznato kao plućna embolija. Te su komplikacije relativno neuobičajene, a pogađaju samo 0,09% svih pacijenata kad je plastična kirurgija u pitanju. Međutim, ti ugrušci mogu biti fatalni.