Antikni satovi i kako ih proučiti

Kad su u pitanju satovi, šarm džepnog sata je nepogrešiv, a antikni satovi vrlo su traženi kolekcionarski predmeti. Kako se povećava potražnja za kvalitetnim starinskim satovima, a ponuda smanjuje – cijene rastu. 

Kako odrediti ima li džepni sat vašeg djeda višu sentimentalnu ili novčanu vrijednost? Kako ćete znati je li sat dovoljno vrijedan da biste ga očistili i popravili? 

Pronalaženje vrijednosti vašeg antičkog sata zahtijeva istraživanje, a ponekad i stručnu pomoć. Kroz istraživački proces steći ćete daljnje znanje o bezvremenskom blagu i možda otkrijete da posjedujete vrijedan antikvitet.

Prvi korak je svakako da upoznate svoj sat. Na vrijednost džepnog sata utječe nekoliko čimbenika:

  • stanje
  • Starost
  • Proizvođač
  • metali od kojih je izrađen

Svi stari satovi imaju određene tragove. Dobro proučite svoj i nađite tragove na njemu. Je li u dobrom stanju i radi, dobro pokazuje vrijeme? Ova činjenica može jako puno značiti. Ima li vaš sat na sebi potpis proizvođača? Neke antikni satovi poznatih marki mogu postići jako visoku cijenu na tržištu, a da vi toga uopće niste svjesni. Postoje li oznake koje označavaju vrste upotrijebljenih metala? Možda je u pitanju neki plemeniti metal, ali od starosti niste to primijetili na prvu. Imate li dobru procjenu starosti? Potražite serijske brojeve koji se često nalaze u satu. Upotrijebite ove upute za identifikaciju kako biste pomogli pronaći datum kada je proizveden. Poznavanje ovih podataka pomaže vam da precizno istražite sat i dobijete procjenu njegove vrijednosti.

U svakom slučaju nemojte naglo donositi zaključke dok čistite i praznite svoje podrume i potkrovlja. Stari satovi koji su samo bačeni u neku kutiju možda imaju veliku vrijednost, a vi nemate pojma. Očistite sve potencijalne dragocjenosti prije nego ih se odreknete jer nikada ne znate – možda neki satovi koje slučajno pronađete budu jako traženi među kolekcionarima i postignete za njih golemu vrijednost.